Etykieta dla miłośników sushi

W miastach naszych ojczyzn zaczęły pojawiać się sushi-bary w dużych ilościach. A wiesz, jak należy się zachować w takich miejscach? Nie, wtedy chować się pod kat ;)

111244700_c674e3fcdd.jpg

Wszystko ilustruje mini-komiks, a ci, dla których angielski — poziom trudności, czytaj tłumaczenie poniżej.

3E98D674-B731-4C9A-BBC6-B8E27ED1E161.jpg

DOBRZE:

− bierz sushi pałeczkami (hashi) lub palcami. Obie opcje są dobre;

− trochę zanurzyć rybę, ale nie ryż, niewielką ilość sosu sojowego;

− połóż się na sushi do ust w całości tak, aby dotyczyła języka ryby;

− użyj tępe końce paluszków, aby wziąć sushi z ogólnej kuchni;

− kładź laski na specjalny ceramiczny uchwyt (hashi-oki), ostry koniec, gdy ich nie używasz. Jeśli chcesz pokazać, że jesteś gotowy posiłek, to po prostu umieścić laski równolegle do sushi baru na sos sojowy.

ŹLE:

− nie потирайте чопстики o siebie, próbując pozbyć się zadziorów — dobry bar nigdy nie zaproponuje laski tak niskiej jakości;

− nie można odgryźć połowę sushi i zostawić kawałek na talerzu;

− nie warto stawiać imbir na rolki i jest to razem. Imbir trzeba jeść między posiłkami sushi;

− nie trzeba maczać ryż w sosie sojowym;

— nie można rozpuścić wasabi w sosie sojowym, powinien być dodany w przygotowywaniu sushi, oddzielnie go nie zaprasza;

− nie dawajcie pieniądze szefa kuchni, on w ogóle nie powinien ich dotykać się w żadnych warunkach.