Przepisy кути na Święty Wieczór: pszenna, ryżowa, etc

Dziś Święty Wieczór, a to oznacza, że dziś wiele spotkają się przy rodzinnym stole. Na stole powinna znajdować się 12 potraw, wśród których najważniejsze — кутя. Przepis кути jest bardzo prosta. Wcześniej uważano, że im bogatszy кутя, tym bogatszy będzie urodzaj w nowym roku. Кутя jest różna: pszenica, ryż, jęczmień i z różnymi wypełniaczami. Zboża — symbol zmartwychwstałej życia, miód — symbol słodkiej życia szczęśliwego i bezpiecznego życia, mak symbolizuje bogactwo. W tym poście zebraliśmy różne przepisy кути na każdy gust. Zacznijmy od tradycyjnej mąki pszennej кути.

podgląd

Pszenna кутя z orzechami i rodzynkami

Składniki: 1 szklanka pszenicy, 4 szklanki wody, 70 g maku, 70 g posiekanych orzechów, 1/4 szklanki rodzynek, miód do smaku (2-4 łyżki), кипяченая woda do rozcieńczenia miodu.

Кутя nie powinny być przechowywane tak długo, jak długo miód może dojrzeje. Jeśli planują państwo кутью nie od razu, należy przechowywać ją bez miodu, a miód dodać tuż przed podaniem do stołu.

1. Na bazarze można kupić już przygotowaną pszenicę, która warzy się szybciej, niż bez leczenia. Przygotować go samodzielnie. Переберите ziarna pszenicy, przemyć i wysuszyć w ciepłym, ale nie gorącym piekarniku. Gdy pszenica wysycha, lekko побрызгайте ją wodą, umieścić w полотняный woreczek lub moździerz i толките макогоном, podczas gdy powłoki ziaren nie облущатся. Ponownie pszenicę opłukać i namoczyć na noc w zimnej wodzie.

2. Następnego dnia pszenicę gotować na małym ogniu przez 3 godziny, okresowo mieszając i w razie potrzeby leje wodę. Można przełożyć pszenicę w garnek i томить w piekarniku, leje wodę.

3. Aż parzona pszenica, mak zalać wrzącą wodą i pozostawić na 1 godzinę. Następnie wodę zlać, dodać trochę cukru i rozetrzeć je mak białości tłuczkiem w moździerzu lub mikserem z przystawką-nożem. Ucieramy mak. Gotowy mak

4. Rodzynki umyć, zalać wrzącą wodą na 20 minut, aby rodzynki napuchła, a następnie wodę отцедите.

5. Miód trochę rozcieńczyć przegotowaną wodą.

6. Wymieszać gotowane zboże, zabek mak, rodzynki, orzechy i rozpuszczony miód. Mieszamy кутю.

Ryżowa кутя

Składniki: 1 szklanka ryżu, 100 g maku, 100 g orzechów, 1-3 łyżki miodu, cukier do smaku.

Czasami кутю przyrządza się z ryżu, ale ryż należy gotować oddzielnie.

Szklankę ryżu zalać pół szklanki wrzącej wody, szczelnie przykryć garnek pokrywką i gotować ryż trzy minuty na dużym ogniu, sześć – średnio trzy – na małym.

Jeszcze dwanaście minut nie otwierać pokrywę, dając ryż do zaparzenia na kilka.

Stosunek wszystkich innych komponentów do кути jest zachowana.

Кутя z сухофрутками i malinami

Składniki: 2 szklanki pełnych ziaren pszenicy lub ryżu; pół szklanki lub jedną trzecią (do smaku) miodu; suszone jabłka lub gruszki można też wziąć do smaku; rodzynki i (lub) suszone maliny ćwierć szklanki.

Umyć i uporządkować pszenicę, zagotować 4 szklanki wody, dodać tam pszenicę i gotować 25 minut. Dodać sól, jabłka i maliny. Przez 5-7 minut – rodzynki. Wszystko gotować jeszcze dwie minuty. W masie lodowej masy dodać miód. Wszystko zostawić na 1-2 godziny.

(via)